– Viktigt att skapa utrymme för Bobos spelstil

Thomas Strønen har lagt märke till alldeles särskilt pianofras i Bobo Stenson spel. Runt det har han byggt upp ett hyllningsverk i vilket han önskar att jubilaren själv ska få glänsa.
- Det var en ära när jag fick frågan att komponera något till turnén. Jag har suttit i sex veckor och skrivit musiken och det gav mig också tillfälle att lyssna igenom många av de inspelningar som Bobo Stenson har gjort, berättar han.

Thomas Strønen, född 1972, bor i Oslo och är utbildad trummis och kompositör vid Trondheims Musikkonservatorieum. Han ägnar sig åt elektronisk musik, samtids-, improvisationsmusik och jazz. Mer än 70 album med olika musiker har han medverkat på. Han har också i flera år spelat i gruppen Parish tillsammans med bland annat Bobo Stenson.

– Det jag gillar med hans pianospel är att det är väldigt öppet. Hans anslag är både tydliga och sobra och hans vilja att ta chanser att skapa bra musik är alltid närvarande.

Det är också Bobo Stensons pianospel genom decennierna som har inspirerat honom till det stycke han har skrivit till turnén.

– Jag har en fras som jag personligen förknippar med Bobo och det har blivit utgångspunkten som jag har byggt hela verket på.

Han berättar att så sent som för några veckor sedan spelade Bobo Stenson i Oslo och då kom den frasen under en improvisation en gång under 1,5 timme.

– För mig är det en sorts fin signatur för honom. Det är inte säkert att det är andra hör den, men jag gör det.

Thomas Strønen har inte skrivit någon typisk storbandsmusik utan mer som för en kammarensemble med många stämmor.

– Jag vet att medlemmarna i bandet är kapabla till att spela det, så jag har gjort en annorlunda instrumentering med än lite annan klang än i vanlig storbandsmusik. Det har varit viktigt för mig att skapa utrymme för Bobos spelstil och dramaturgin i verket är arrangerad så att ljudet från pianot är en slags förlösning av klangen. Även när hela ensemblen spelar tillsammans, önskar jag att pianot står i centrum.

Titeln på verket har fått namnet ”Bobo”.

– Jag hade det som arbetsnamn när jag började och sedan vill jag inte byta ut det. Jag tycker det är så fint. Jag hoppas bara att ingen annan har använt samma titel.