Möt vår vår trombonist - Kristian Persson!

Kristian Persson är en av landets mest anlitade och aktiva trombonister. Som frilansande musiker har han rört sig fritt mellan genregränserna, samarbetat med internationella artister som Allen Stone, Miike Snow, Dee Dee Bridgewater och Hubert Laws samt turnerat i ett trettiotal olika länder runtom i Europa, Asien, Afrika, Sydamerika och Mellanöstern. Kristian har även samarbetat med stora delar av Sveriges jazz, soul, hiphop och pop-elit. Han har under pandemin jobbat nonstop i studion med sitt egna projekt Nine Sparks Riots och släppt ny musik med bland annat Apocalyptic Brass CollectiveJavier SantiagoSwatkinsGraciela Chin A Loi, Avatar Horns, Masaka, Norrbotten Big Bands basist Petter Olofsson, samt Prince tidigare trumpetare Philip Lassiter.

- Det känns fantastiskt att få ha Kristian hos oss, en ny och värdefull stämma i trombonsektionen som tillför nya erfarenheter och bidrar med en virtuos och färgstark solistisk kompetens, säger Lennart Strömbäck, program och planeringschef för Norrbotten Big Band

Kristian Persson med familj
Kristian med familj.

Den 1 november börjar Kristian sin tjänst hos oss i Norrbotten Big Band och kommer att flytta upp till Luleå med sin familj. Han ser fram emot närheten till naturen och möjligheter till mycket vintersport, något som han ägnat sig åt under första halvan av hans liv. Men såklart känns det lite läskigt att bryta med Stockholm efter 18 år, flytta från mycket släkt och vänner, samt tampas med mörkare och kallare årstider. Men känner nu att det är dags att prova något helt nytt. 

- Jag och min familj kände att livet ändå är så pass långt att man hinner prova lite olika saker. Nu var det dags för något nytt! säger Kristian.

Kristian ser verkligen fram emot uppdraget i Norrbotten Big Band. 

- Det är många känslor på samma gång, men den övergripande känslan är att det känns väldigt spännande. Det känns både spännande och läskigt!

Kristian som ursprungligen kommer ifrån Hudiksvall hade en lite brokig väg fram till trombonen.

- När jag var 10 år och skulle välja instrument på Kulturskolan i Hudiksvall, så valde jag trumpet. Men det fanns inga platser lediga, så jag fick istället spela althorn. Jag och althornet kom inte alls överens och jag försökte faktiskt hoppa av den kursen inte mindre än två gånger. Men min brasslärare Tommie Saur uppmuntrade mig och insisterade att jag skulle fortsätta lite till. Något år senare tog han med en trombon till lektionen och kort därefter lossnade det och omvandlades till mitt största intresse.

På vår fråga om han ser fram emot något lite extra så svarar han:

- Jag ser fram emot projektet med Pedro Martins! Han har varit en av mina musikaliska favoriter under de senaste åren, så det projektet känns väldigt spännande.

Det och många andra samarbeten ser vi alla fram emot!

Mer om Kristian

2008 startade Kristian sexmannabandet Neighbourhood, som snabbt blev en publikfavorit i Stockholm. Han ledde bandet under fem år och komponerade musiken till deras två kritikerrosade fullängdare Maybe Tomorrow (2010) och The Enchanter (2012).

Sedan 2009 har han varit en fast medlem i det Latin Grammy-nominerade salsabandet Calle Real, och i början av 2015 tog han initiativet till brassbandet Apocalyptic Brass Collective med några av Nordens flitigast anlitade blåsare och tillsammans har de samarbetat med artister som Linnea Henriksson, Cleo, Daniela Rathana, Janice och Melo.

Kristian har även samarbetat med Elin Larsson och den hyllade kvintetten Elin Larsson Group och medverkat på gruppens tre fullängdsalbum och turnéer som 2011 tilldelades SR P2:s prestigefyllda utmärkelse ”Jazzkatten” i kategorin ”Årets Grupp”.

Dessutom fick han 2020 J:son-stipendiat för sitt genreöverskridande konstnärskap som går helt i Björn J:son Lindhs anda.