Petter Sundkvist

Tänk att det redan har gått 30 år sedan Norrbottens Kammarorkester bildades. En av dem som var med från allra första början var dirigenten Petter Sundkvist, som senare under många år kom att bli Norrbottens Kammarorkesters chefs-dirigent och konstnärlige ledare. Under denna sprakande jubileumsturné hälsar vi honom välkommen tillbaka som dirigent – ett kärt återseende både för publiken och orkestern.

Petter Sundkvist (f. 1964) är sedan många år en av Sveriges mest erfarna och eftertraktade dirigenter. Han är född i gruvbyn Boliden där han tidigt började spela trumpet i sin fars blåsorkester. Efter studier i cello och trumpet vid Musikhögskolan i Piteå gick han vidare med dirigentstudier för Kjell Ingebretsen, Eric Ericsson och legendariske Jorma Panula vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Han studerade under ett år även vid Peter Eötvös internationella institut för nutida musik Budapest.

Han etablerade sig redan som ung på den svenska och internationella musikscenen

Han etablerade sig redan som ung på den svenska och internationella musikscenen, och har framträtt regelbundet med alla de stora orkestrarna i Skandinavien, Tyskland, Ryssland, Island, Italien, Slovakien, Nederländerna och Storbritannien. Han var chefsdirigent för kammarorkestern Musica Vitae i Växjö 2003-2006, en orkester med vilken han turnerade i både Spanien och USA.

Han har varit förste gästdirigent vid Gävle Symfoniorkester och Svenska Kammarorkestern, chefsdirigent och konstnärlig ledare för Norrbottens Kammarorkester 1999-2012 och Piteå Kammaropera 2006-2012.

Petter Sundkvist har en bred repertoar som sträcker sig från de stora klassiska kompositörerna och operorna till vår tids musik, som varit något av ett huvudfokus. Det har framförallt yttrat sig i arbetet med ensemblen Norrbotten NEO som han var med och grundade 2007 och var konstnärlig ledare för till 2012. Det har också lett till nära samarbeten med och uruppföranden av kompositörer som Chaya Czernowin, Magnus Lindberg, Anders Eliasson, Bent Sørensen, Ingvar Lidholm, Per Nørgård, David Felder och Jan Sandström.

Han medverkade 1995 i ett omfattande inspelningsarbete med svensk musik tillsammans med Svenska Kammarorkestern på skivbolaget Naxos. Det resulterade i fem cd-skivor med musik av Joseph Martin Kraus som uppmärksammades internationellt, bland annat tilldelades det första albumet Cannes Classical Award 1999. Sundkvist är också representerad på etiketterna BIS, Dacapo Records, Caprice, Swedish Society och Phono Suecia.

Bland solister Petter Sundkvist har samarbetat med genom åren märks Janine Jansen, Dmitri Sitkovetsky, Peter Mattei, Anna Larsson, Truls Mørk, Nina Stemme, Ronald Bräutigam, Andreas Blau, Gordon Hunt, Martin Fröst, Karen Gomyo, Ole Edvard Antonsen, Christian Lindberg och Evelyn Glennie.

År 2015 valdes Petter Sundkvist in som ledamot i Kungl. Musikaliska Akademien och han är sedan 2002 professor vid Musikhögskolan i Piteå.