Köp skivan Elements

Elements omslag.jpg

Sedan starten 2004 har Susanna Lindmark, i rollen av grundare och konstnärlig ledare för Arctic Light, låtit sin vision om ett musikaliskt växthus för unga tjejer i Norrbotten vara fundamentet för vokalensemblen. Lagom till 15-årsjubileet släpps också Arctic Lights fjärde studioalbum, Elements.

Skivan har tre titelspår, där grundidén framarbetats från körsångarnas tankar och idéer vilka Susanna Lindmark sammanfattat och författat till en dikt. Detta textmaterial blev sedan det som tre kvinnliga tonsättare, Anna Orreteg, Ulrika Emanuelsson och Susanna Lindmark, använde som grund i sitt komponerande, vilket resulterade i tre nyskrivna stycken som följer samma tema men med olika karaktär.

– Om man säger att man jobbar med delaktighet, är det väldigt viktigt att alla verkligen känner sig delaktig och att man kan känna att "den där formuleringen kom jag med". Sen gav vi fria händer till kompositörerna att välja de delar av poemet som de själva blev tilltalade av och gick igång på, för det är också viktigt att varje konstnär har sin egen frihet, betonar Susanna Lindmark.

Förutom titelspåren innehåller Elements olika språk, som meänkieli, nordsamiska, svenska och engelska. Materialet kan, förutom ovan nämnda trio, undertecknas tonsättare så som Ēriks Ešenvalds och isländska Björk. Det är en rik blandning från Arctic Lights repertoar de senaste åren.

– Elements är ett tema som rymmer väldigt mycket, de fyra elementen; jord, eld, luft och vatten men det kan också vara att ”vara i sitt rätta element". Man kan också tänka att det är olika väderstreck, eller olika känslostämningar. Element kan också handla om fysik - atomer och neutroner - att vi alla är stoft ur samma stjärna. Det finns många olika bottnar i det där.

Här hittar du information om hur du köper Elements eller någon av våra andra skivor!