Arctic youth jazz orchestra fyller 25 år!

Att ge ungdomar möjlighet att växa i sitt musicerande är ett självklart uppdrag för Norrbottensmusiken. Genom ungdomsstorbandet Arctic Youth Jazz Orchestra, som är en del av vår Plantskoleverksamhet, arbetar vi långsiktigt för att bygga upp och stärka musiklivet i Norrbotten och i Sverige. Så här säger Dan Johansson, samordnare AYJO, vad han ser fram emot hösten 2021 och året 2022.

– Våren 2021 gick det inte att ha några läger med AYJO (Arctic Youth Jazz Orhestra) så all verksamhet fick ske digitalt. Det blev ändå en hel del aktiviteter för ungdomarna att ta del av, berättar Dan Johansson samordnare för AYJO.

– Blue House Youth Jazz Festival i Stockholm som orkestern tidigare medverkat på gjordes i år helt digitalt. Vi anmälde AYJO och de kunde hemifrån delta i alla aktiviteter hela helgen. Det var workshops, föreläsningar, konserter och tävlingar 23-25 april.

– Vi följde sedan upp med digitala sektionsmöten, Norrbotten Big Bands fasta musiker och AYJO, där vi förberett olika ämnen och ungdomarna fick möjlighet att fråga om allt från instrument, instrumentvård, munstycken till ambis och övning. Det kändes väldigt meningsfullt att få genomföra aktiviteter, behålla kontinuiteten och träffa alla.

Det kändes väldigt meningsfullt att få genomföra aktiviteter, behålla kontinuiteten och träffa alla. 

– De digitala verktygen börjar både vi och ungdomarna bli vana att använda nu men vi hoppas på en höst utan Zoom och Teams och så klart att få möta en riktig publik igen.

vi ser fram emot att få möta en riktig publik igen

– Till hösten har vi också beställt fem nya kompositioner av fem olika kompositörer till AYJO där Georg Riedel är en av dem! Planen är att de ska kunna höras under 2022 då AYJO fyller 25 år, säger Dan avslutningsvis.

Dan Johansson
Samordnare Arctic Youth Jazz Orchestra