Norrbottens Ungdomssymfoniker står som värd för trojkan

Att ge ungdomar möjlighet att växa i sitt musicerande är ett självklart uppdrag för Norrbottensmusiken. Genom Norrbottens Ungdomssymfoniker, som är en del av vår Plantskoleverksamhet, arbetar vi långsiktigt för att bygga upp och stärka musiklivet i Norrbotten och i Sverige. Så här säger orkesterns producent Åsa Danell, om det kommande året.

– I maj bjuder vi in till klassisk musikfest då vi står som värdar för Trojkan, vårt utbyte med VÄGUS (Västra Götalands ungdomssymfoniker) och SUSO (Stockholms Ungdomssymfonikorkester), berättar orkesterns producent Åsa Danell.

Denna gång leds Trojkan av dirigenten Emil Eliasson, som startade sin musikaliska bana som fagottelev på Musikskolan i Skellefteå och numer erövrar världen med dirigentpinnen.

– Tillsammans med Emil kommer dessa 100 unga musiker bjuda på en klassisk konsert av rang, fortsätter Åsa.

det blir det en sprakande, musikalisk smällkaramell

– I november blir det en sprakande, musikalisk smällkaramell då ungdomssymfonikerna möter nyckelharpisten Emilia Amper som solist.

– Emilia Amper är en framgångsrik folkmusiker och kompositör med en rad utmärkelser i bagaget. Hon har bland annat kammat hem världsmästerskapet i nyckelharpa.

Norrbottens Ungdomssymfoniker vill fortsätta verka som goda inspiratörer för den klassiska musiken och orkesterinstrumentens tillväxt i länet.

– Genom att fortsätta utveckla vårt samarbete med Kulturskolorna och inspirera fler till att fortsätta spela klassisk musik stärker vi vår ställning som den växande ungdomssymfoniorkester vi är, säger Åsa avslutningsvis.

Åsa Danell, producent Norrbottens Ungdomssymfoniker