– Det ska bli kul att få spela musik av min förebild Rachmaninov

Gabriel Kopparmark studerar klassiskt piano på masterprogrammet. Hans största förebild är ryske pianisten Sergej Rachmaninov (1873-1943). Nu deltar Gabriel som solist på piano och gör då ett stycke av Rachmaninov tillsammans med Norrbottens Ungdomssymfoniker och två körer i Landskyrkan i Skellefteå söndagen den 26 mars kl 15.

Hur kommer det sig att du valde piano som ditt instrument? 
– Jag valde att spela piano för det är ett mycket mångsidigt instrument med en mycket bred repertoar, berättar Piteåstudenten Gabriel Kopparmark. Han studerar klassiskt piano på masterprogrammet vid Musikhögskolan i Piteå.

Gabriel är en skicklig pianist redan så pass att han tilldelades Gunnar Hoffsten-stipendiet 2012.
– Jag fick priset i min hand av Louise Hoffsten, Gunnars dotter. Vi möttes på konserthuset i Linköping i samband med en repetition hon hade där. Det kändes jättefint att få det.

Nu ska du framföra Rachmaninovs Pianokonsert, sats 2  – vad kan du berätta om det verket och hur det är att framföra det?
– Det är speciellt på det sättet att det var det första han skrev efter en skrivkramp. Ett parti av stycket har också används i Eric Carmens poplåt ”All by myself”. Det ska bli kul att spela detta eftersom det är min förebild Rachmaninov som skrivit det.