Sting donerar Polarprispengar till projektet Songlines

Värdsberömda singer-songwritern Sting fick Polarpriset i Stockholm den 15 juni 2017 och kommer donera hela prissumman till Songlines, ett svenskt projekt som erbjuder unga på flykt tillgång till musikaktiviteter som överbryggar kulturella klyftor.

 

- Helt otroligt, säger en överlycklig tf länsmusikchef Walter Brolund om att Norrbottensmusiken får vara en del av sång- och musikprojektet Songlines som världsartisten Sting nu donerar sina Polarprispengar till.

 

- När jag hörde talas om Songlines för allra första gången sa jag direkt att vi är med! Norrbottensmusiken ska absolut vara en del av detta fina projekt där syftet är att använda just sång- och musikaktiviteter till unga människor på flykt för att överbrygga kulturella klyftor. Det känns så otroligt fint att en artist som Sting är så generös och väljer just detta projekt att skänka sina pengar till.

Sting är för närvarande är på sin 57th & 9th world tour för sitt senaste pop- och rockalbum med samma namn.

– Jag blev djupt hedrad över att tilldelas Polarpriset i år och nu är jag glad att kunna donera prispengarna till det svenska ungdomsinitiativet Songlines. Musik kan bygga broar och det här projektet belyser vilken viktig roll musik kan spela för att ge unga på flykt en möjlighet att knyta an till ett nytt samhälle, säger Sting.

– Det är fantastiskt att ungdomarna i Songlines får det här stödet från en legendarisk artist som Sting. Det är modiga ungdomar som flytt från krig och förtryck i länder som Syrien, Afghanistan och Eritrea. Musik är ett fantastiskt integrationsverktyg! Med musiken som redskap skapas nya vänskapsband och språkinlärningen ökar. Genom projektet ser vi morgondagens musikaliska talanger växa fram, säger Julia Sandwall, nationell samordnare för Songlines.

Songlines skapar musikaliska möjligheter på skolor, konsert- och kulturhus och på HVB-hem. Gåvan från Sting kommer Songlines att använda till att anordna musikläger, arrangera konserter och köpa in efterlängtade musikinstrument.

Om Songlines
Songlines är ett projekt – av och med unga på flykt – som vill bidra till att alla unga ska känna hopp och framtidstro. Projektet syftar till att öka integrationen genom att ge alla barn och unga möjligheten att uttrycka sig med kultur och musik. Songlines samarbetar med körer, orkestrar, musikgrupper, musikskolor, organisationer och festivaler i hela landet.

Det treåriga projektet startade i januari 2017 med finansiering från Arvsfonden. Songlines är ett samarbetsprojekt mellan KulturUngdom, dokumentärfilmaren Helena Isaksson Baeck, Jeunesses Musicales Sverige (JMS) och Sveriges Ensamkommandes Förening (SEF).

För mer information, kontakta gärna:
Åsa Danell, producent Songlines, 0920-23 66 81, asa.danell@norrbotten.se
Julia Sandwall, nationell samordnare, Songlines, 073-505 38 34, julia.sandwall@songlines.se