SEMINARIER, SAMTAL OCH MUSIK!

Så är det äntligen dags för Nationella Musikmötet att ta plats hos oss i Luleå och Piteå! Det bjuds på tre fullspäckade heldagar med intressanta föreläsningar och samtal, varvat med musik från våra orkestrar och verksamheter, när musikverksamheten i län och regioner runt om i Sverige samlas för att utbyta erfarenheter, utmaningar och ambitioner.

Årets tema är hur kulturen kan vara en bärare för ungas hälsa, hur vi skapar möjligheter och förutsättningar för detta. Hur de digitala utmaningarna berör oss alla, och hur vi ändrat vårt beteende kring hur vi lyssnar på musik idag.

Vi har bjudit in olika auktoriteter inom området. Bland andra den nytillträdde professorn i musik och hälsa vid Kungl. Musikhögskolan, Eva Bojner Horwitz, som ger oss en vetenskaplig injektion i ämnet med utgångspunkt från forskning inom kultur och hälsa. 

Vi visar också upp framgångsrika initiativ från vår egen region, till exempel norrbottniska utvecklingsbolaget BD Pop för populärmusik som jobbar med att stödja regionala artister och musikproduktioner.

Även bland våra egna verksamheter finns goda exempel. Vi får höra Dan Johansson, musiker i Norrbotten Big Band och producent för vår Arctic Youth Jazz Orchestra (AYJO), tillsammans med Tommy Lakso, prisad jazzpedagog och universitetslektor vid Musikhögskolan i Piteå, berätta om ungas chans att utöva jazz i Norrbotten och deras projekt AYJO och Blue Bird.

Även Susanna Lindmark, grundare och konstnärlig ledare för Norrbottensmusikens unga kvinnliga vokala ensemble Arctic Light berättar om hur ensemblens huvudsyfte är att stärka medlemmarnas identitet inifrån och ut i en värld av yttre press.

Andra föreläsare är Piteåbaserade Rice Research Institute som bland annat bjuder på intressanta digitaliseringssatsningar från kulturvärlden, och det internationella nätverket Jeunesses Musicales Sverige berättar om sina musikverksamheter för, med och av barn och unga.

Läs hela programmet här.

Vi kommer rapportera direkt från konferensen på våra sociala medier, följ oss på Facebook och Instagram!