Klarinett på nytt (digitalt) sätt!

Robert Ek är klarinettist hos oss på Norrbottensmusiken och vi kanske är främst vana att höra honom i konstmusikensemblen Norrbotten NEO eller i Norrbottens Kammarorkester. Robert Ek har länge intresserat sig för hur man skulle kunna utveckla klarinetten, ett instrument som funnits i flera hundra år, så den kan användas för nya spännande uttryck i vår allt mer digitaliserade kulturvärld. Nu har han hittat ett sätt att kombinera ljud och ljus med hjälp av ett specialbyggt klockstycke som med hjälp av sensorer ”pratar” med en dator – och variationsmöjligheterna är oändliga!

- Utvecklingen av digitala instrument exploderar just nu, idag finns de tekniska möjligheterna att realisera dessa, berättar Robert Ek. 
- Min, och vår idé, är att ta ett akustiskt instrument med flera hundra år på nacken och lägga till ett antal sensorer som ger möjlighet att lägga på ytterligare lager av uttryck såsom liveprocessat ljud  samtidigt som de traditionella uttrycket finns kvar. Instrument som dessa kallas för ”augmented instruments”. 

Detta utvecklingsprojekt för klarinetten är ett samarbete mellan Robert Ek och ett team på Luleå Tekniska Universitet.

-  Det är Jörgen NormarkPeter Parnes och Harald Andersson från LTU som ingår i detta team idag. Jag påbörjade projektet för ett par år sedan och det har redan utvecklats i flera steg. Det senaste året har även kompositören Fredrik Hedelin varit inkopplad. Han komponerar just nu på ett stycke för mig och klockstycket, fortsätter Robert Ek.

 

”sensorer från klockstycket sänder absoluta positioner via wifi till en dator

 - Rent tekniskt så har vi byggt in ett antal sensorer i ett specialdesignat klockstycke, säger Robert Ek. Dessa sänder absoluta positioner i 3D samt data om rörelseintensitet med mera via wifi till en dator som använder rörelsedata för att modifiera ljud och ljus. Med detta system kan man sedan göra nästa vad som helst så frågan blir vad som är konstnärligt intressant.

I maj i år hade ett hundratal av landets kulturaktörer nöjet att få uppleva Robert Ek spela på sin digitala klarinett under Nationella musikmötet som hölls i Piteå och Luleå och där Norrbottensmusiken var värd. Vi var många som häpnade över hur ljus och ljud samverkar på ett spännande och mycket vackert och sätt - teknik och kultur i det bästa av samspel! Nu ser vi fram emot att få presentera Robert Eks instrument för publiken i Norrbotten under utvalda kommande konserter med Norrbotten NEO.