Välkommen Monica Danielson - ny program och planeringschef i Piteå!

Nu är det klart att Kungliga Musikaliska Akademiens ledamot Monica Danielson tillträder som program- och planeringschef för Piteå. Hennes ankomst blir ett kärt återseende för Norrbotten NEO, Norrbottens Kammarorkester och Piteå Kammaropera. Ni som varit med oss ett tag minns säkert att hon både sjöng i och regisserade kammarorkesterns och Norrbotten NEOs föreställning Diptyk redan 2010.

Det är med stor glädje och stolthet vi hälsar Monica Danielson varmt välkommen till oss på Norrbottensmusiken som program- och planeringschef för Norrbotten NEO, Norrbottens Kammarorkester och Piteå Kammaropera. Med den rika erfarenhet hon har av både nutida konstmusik och opera i kombination med ett oslagbart nätverk ser vi fram emot att få samarbete med henne och se våra verksamheter i Piteå ta nya intressanta vägar, säger länsmusikchef Anna Jirstrand Sandlund.  

I skrivande stund hittar vi Monica Danielson som programansvarig för Operautbildningen på Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet, men från och med 1 januari 2021 träder hon alltså även in som program- och planeringschef för våra ensembler i Piteå!

Välkommen Monica! Hur känns det?
- Det känns väldigt roligt och inspirerande och jag ser fram mot att få vara med och utveckla verksamheten tillsammans med dessa fantastiska musiker som jag haft förmånen att arbeta med vid flera tillfällen.

Du har ju redan delat scen med våra ensembler flertalet gånger, berätta lite om din relation till konst- och kammarmusik!

- Det stod tidigt klart för mig att den nyskrivna konstmusiken kändes mest intressant för mig och de senaste tio åren har jag nästan uteslutande ägnat mig åt just den genren, främst då med MusikTeaterVerket som jag startade 1996 då jag just examinerats från Operahögskolan, och med Duo EGO som jag har tillsammans med slagverkaren Per Sjögren. Så det känns väldigt roligt att nu få fördjupa mig ytterligare inom detta tillsammans med spetskompetenserna som finns i både Norrbotten NEO och Norrbottens Kammarorkester, säger Monica. 

Hon fortsätter:

- Och eftersom jag vigt en stor del av min konstnärliga karriär åt just nutida scenkonst så är såklart även Piteå Kammaroperas verksamhet oerhört intressant för mig. Jag ser fram emot att kunna presentera en spännande repertoar, flera kreativa konstnärliga team och artister!

Monica har idag uruppfört ett hundratal verk, mestadels av svenska och nordiska tonsättare och jobbar löpande i nära samarbete med ett flertal svenska tonsättare och har under sin karriär turnerat i Sverige, Norden, Europa och USA.

 Vad ser du fram emot nu när du tar plats hos oss på Norrbottensmusiken?

- Jag vill hitta fler kreativa vägar att bredda representationen i publiken men även ta vara på och utöka den publik som redan finns! Jag är också intresserad av att bygga större nätverk samarbetsmässigt; den nuvarande situationen med pandemin och dess konsekvenser har fått mig att fundera mycket över hur vi alla i svenskt musikliv skulle kunna få en tryggare plattform genom fler samarbeten.

Foto: Kristin Lidell